BANJIR 2007 BANDAR KOTA BHARU

PHOTOWALK BANJIR 2007

PRELUDE

2007 bukanlah satu tahun yang mencatatkan banjir yang besar di Kelantan. Walaubagaimanapun ia boleh dikatakan besar juga kerana air sudah melimpahi Jalan Sultanah Zainab dan memasuki Bandar Kota Bharu. Pesta Banjir atau berjalan di dalam bandar mengharungi air bah bermula dengan pelbagai gelagat manusia.Redah Banjir

Pada masa ini aku bertugas di Projek Lapangan Terbang Baharu Kuala Terengganu dan akan balik ke rumah di Taman Bahagia, Kota Bharu hampir setiap minggu. Foto-foto yang dipaparkan di sini diambik pada 13 Dis 2007.

INSIGHT – PAGAR ISTANA BALAI BESAR

Tersergam di sebelah Dataran Muhammadi berdekatan dengan Masjid Besar Kota Bharu, Masjid Muhammadi dan selepas pintu Gerbang Rehal yang paling ikonik di Kota Bharu menggambarkan Kota Bharu sebagai Bandaraya Islam adalah ISTANA BALAI BESAR yang amat bersejarah.

Satu perkara yang mungkin tidak ramai orang tahu adalah bahawa bilamana air melimpah di Bandar Kota Bharu, Istana Balai Besar tetap kering, cuma sedikit air hasil resapan dari bawah pintu masuk dan akan dipam keluar. Saya sempat merakam fenomena ini semasa Banjir 2007.

Ini berlaku kerana di sekitar Tahun 1982, kawasan istana dipagari dengan satu ‘retaining wall’ yang tidak kelihatan dari luar kerana ditutupi dengan fasad kayu. Dinding ini masuk dalam ke dalam tanah, dan menghalang air dari luar yang melimpahi dari Sungai kelantan dan juga air resapan dari bawah dinding dari memasuki kawasan istana.

SEJARAH ISTANA BALAI BESAR.

Istana Balai Besar bangunan bersejarah di Kota Bharu yang menjadi permulaan bandar Kota Bharu. Istana Balai Besar dipercayai mula dibina pada tahun 1844 oleh Sultan Muhammad II.  Nama Kota Bharu yang menjadi ibu negeri Kelantan dipercayai merujuk kepada Istana Balai Besar yang dikenali sebagai kota baharu.
Istana Belai Besar dibina bagi menggantikan Kota Saba yang terletak berhampiran Sungai Kelantan yang musnah akibat hakisan setiap kali musim banjir. Selepas pemerintahan Sultan Muhammad IV, Istana Balai Besar tidak lagi dijadikan sebagai kediaman oleh Sultan-sultan Kelantan. Bagaimanapun, Istana Balai Besar masih lagi berfungsi sebagai tempat untuk melaksanakan upacara rasmi dan adat istiadat diraja seperti majlis pertabalan dan penganugerahan darjah kebesaran pada hari keputeraan.

SEKITAR KEADAAN BANJIR DI BANDAR KOTA BHARU

Saya bersama anakanda Muhammad Fadhil dan Nur Izzah Hidayah sempat merayau di kawasan bandar. Isteri enggan ikut sama kerana sejuk katanya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADia duduk di kedai kopi sementara kami meredah air banjir.

Jalan Sultanah Zainab adalah merupakan benteng terakhir kepada air limpahan dari Sungai Kelantan sebelum air melimpahi Bandar Kota Bharu. Sebelum itu warga KB meninjau keadaan di Tambatan D’Raja dengan berdebar-debar bilamana perlantaian Jeti mula ditenggelami air sungai. Adalah satu pengalaman menyeronokkan melihat bagaimana air merangkak naik ke darat, makin lama makin menenggelami daratan.

JALAN SULTANAH ZAINAB 

Peniaga mengambil peluang mencari rezeki..

Tepi Sungai Kelantan

Begitulah rondaan kami sekitar kawasan Pusat Bandar. Saya tidak berani untuk lebih adventurous kerana ada anak kecil bersama. Itu pun sekadar dapat merasai meredah air limpah ala-ala Pesta Air.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: